Privé-aankoop doorverkopen aan je BV: hoe zit dat met de btw?

Stel: je kocht recent privé een laptop of een ander professioneel hulpmiddel, maar je beseft achteraf dat je die aankoop eigenlijk beter via je vennootschap had gedaan. Kan je dat goed dan doorverkopen aan je BV? En wat gebeurt er met de btw?
Doorverkopen aan je BV: mag dat?
Ja, dat mag. Het is juridisch perfect mogelijk om een privé-aangekocht goed door te verkopen aan je eigen vennootschap. Maar je moet dan wel de juiste procedure volgen, namelijk die van het tegenstrijdig belang. Dat betekent dat je bv. de beslissing moet laten goedkeuren door het bestuursorgaan van je vennootschap (zonder jouw stem), of documenteert in de notulen waarom de aankoop voor de BV verantwoord is.
Kan de btw op de oorspronkelijke aankoop gerecupereerd worden?
Nee, helaas. Btw kan enkel gerecupereerd worden als de factuur op naam van je vennootschap staat. Heb je de computer privé gekocht en staat de factuur dus op jouw naam? Dan kan de BV de btw niet terugvorderen, zelfs niet na de doorverkoop.
Wat kan je dan wel doen?
Vraag aan de verkoper om de oorspronkelijke aankoop te crediteren, en om een nieuwe factuur op naam van je vennootschap uit te reiken. Als de verkoper daarmee akkoord gaat, kan je vennootschap de btw op die nieuwe factuur wel recupereren.
Let op: dit is niet verplicht voor de verkoper, maar het is vaak mogelijk, zeker bij recente aankopen.
Samengevat
- Privé-aankoop doorverkopen aan je BV? Mag, mits juiste procedure.
- Btw op originele privéfactuur is niet recupereerbaar.
- Nieuwe factuur op naam van de BV wél btw-aftrekbaar.
Volgende stap
Heb je recent privé een aankoop gedaan die eigenlijk voor je vennootschap bedoeld was?
Neem contact met ons op voor advies over hoe je dit correct en fiscaal interessant rechtzet.